Voer. Mand. Speeltje. Korting.rondsnuffelen

Zoekt u een nieuw tehuis voor uw hond?

Hoewel het voor veel eigenaren een moeilijke beslissing is, kan het zijn dat u voor uw hond een nieuw tehuis zoekt.

Herplaatsen is niet altijd even makkelijk. De asielen in Nederland doen ontzettend goed werk in het vinden van nieuwe eigenaren voor honden.

Helaas zitten veel asielen regelmatig vol en er kan een wachttijd zijn voordat u afstand kunt doen van uw hond. Bovendien vindt u het wellicht prettig om te weten waar uw hond terecht komt.

Welke mogelijkheden zijn er nog meer om een hond te herplaatsen?

Ten eerste is er de mogelijkheid tot adverteren. Bijvoorbeeld via Baasje Gezocht (www.baasjegezocht.nl).

Adverteren op advertentiesites als Marktplaats is ook mogelijk, maar pas op dat uw hond niet in handen valt van een hondenhandelaar in plaats van een goed nieuw tehuis.

Denk er ook eens aan te informeren of u bij een dierenwinkel, dierenarts of hondenschool bij u in de buurt een advertentie mag ophangen. Vaak hebben ze daar een bord voor.

Kies een leuke foto van uw hond en vertel kort iets over hem. Wees eerlijk over de reden tot herplaatsing, maar vermeld zeker ook de leuke kanten van uw hond.

Er zijn ook instanties met vrijwilligers die zich bezig houden met het bemiddelen tot herplaatsing.

De Stichting Hulp en Herplaatsing Huisdieren (www.shhh.nl) zoekt nieuwe tehuizen voor ex-laboratorium honden, maar bemiddelt ook particuliere dieren.

Stichting S.O.S. voor huisdieren (www.sosdier.nl) houdt zich bezig met de herplaatsing van honden en katten.

De Stichting Landelijke Herplaatsing Huisdieren (www.slhh.nl) zet zich in voor de herplaatsing van huisdieren van zieke of overleden mensen.

Stichting Werkhonden en Herplaatsing is opgericht voor werkhonden van particulieren en/of oud-praktijkhonden van de Overheid (politie-, luchtmacht-, bewaking-, douane-, speur-, hulphonden) die herplaatst moeten worden.

Honden die in het bezit zijn van een stamboom kunnen soms bemiddeld worden door de betreffende rasvereniging. Vaak wordt er binnen een rasvereniging bijgehouden welke mensen graag een wat oudere hond willen in plaats van een pup.

Veel fokkers willen graag als eerste de mogelijkheid krijgen de hond terug te nemen. Mogelijk kennen zij mensen die interesse hebben in een herplaatste hond. Neem daarom ook contact op met de fokker van uw hond als dat mogelijk is.

Wanneer u mogelijke geïnteresseerden hebt gevonden voor uw hond, is het tijd voor een kennismaking. Met u en met de hond.

Vertel uitgebreid over uw hond, zijn karakter en behoeften. Wees eerlijk over zijn negatieve kanten en de reden tot herplaatsing. Vergeet echter niet ook de leuke kanten te benoemen.

Aarzel niet om de geïnteresseerden ook kritische vragen te stellen over hun leefomstandigheden en hun verwachtingen van de hond. Kunnen zij uw hond bieden wat hij nodig heeft? U kunt ook eens bij de nieuwe eigenaar thuis gaan kijken.

Geef de hond niet gelijk na de eerste kennismaking mee. Hiermee voorkomt u een impulsieve beslissing. Beide partijen en de hond zijn beter af met wat bedenktijd.

Als alles naar wederzijdse tevredenheid is, spreek dan een proeftijd af met de nieuwe eigenaar. Mocht die er om welke reden dan ook vanaf zien, dan kan uw hond altijd terug.

Dat is misschien moeilijk voor u, maar kan veel hondenleed voorkomen. Zet alle afspraken op papier, mondelinge afspraken zijn niet te bewijzen.

Heeft uw hond een favoriet mandje, kleedje of speeltje, geef dat dan mee. Dat helpt de hond zich sneller thuis te voelen in z’n nieuwe huis. Geef ook het eigen voer mee voor minimaal 5 dagen.

Verandering van omgeving is al heel wat, dus belast zijn systeem niet extra door ook nog eens ander voer te geven. Dat komt eventueel later wel.

Afspraken om de hond nog eens te bezoeken kunt u maken in overleg met de nieuwe eigenaar. Bedenk echter wel dat uw hond tijd nodig heeft om te wennen en zich aan te passen.

Uw bezoek kan uw hond onzeker maken en daarmee de overgang bemoeilijken.