Voer. Mand. Speeltje. Korting.rondsnuffelen

Baby op komst

De verwachte komst van een baby roept bij hondeneigenaren vaak wat onzekerheid en vragen op. Zou het goed gaan met de hond? Hoe zal hij reageren, en is het misschien gevaarlijk?

Gedragstherapeuten voor honden krijgen nog al eens te maken met hondeneigenaren waarbij een baby op komst is.

Minnie Zhou

Veelal hebben de eigenaren vragen over hoe ze de nieuwe situatie moeten aanpakken. Er blijkt onwetendheid te zijn over hoe hond en baby samen kunnen leven. Terechte vragen, want helaas gaat het niet altijd goed.

Wanneer het tussen een hond en een baby niet goed is gegaan, hoeft dat zeker niet altijd aan de hond te hebben gelegen. Een verkeerde begeleiding van de hond wanneer de baby geboren is, kan bij de hond ongewenst gedrag in de hand werken.

Het is dus zaak dat aanstaande ouders goed weten wat ze moeten doen en wat ze niet moeten doen. Een goede voorbereiding vóórdat de baby geboren wordt, maakt de kans op problemen een stuk kleiner.

Helaas is het niet mogelijk om vanaf deze plaats precies aan te geven wat u moet doen en waar eventueel de risico’s voor u zitten. Iedere hond en iedere situatie is weer anders. Wat wel kan, is in algemene termen aangeven waar u op kunt letten en waar u rekening me kunt houden.

Het begint op het moment dat u weet dat u zwanger bent. Denk er eens over na wat u wilt en wat u niet wilt als de baby er eenmaal is. Mag de hond bijvoorbeeld in de babykamer komen?

Veelal wordt er voor gekozen om dat niet toe te laten. De baby heeft veel rust en slaap nodig. Bovendien is het niet aan te raden de hond en uw baby onbeheerd samen laten zijn. Begin daarom ruim voordat de baby geboren wordt de kinderkamer in te richten. Laat uw hond daar nog gewoon bij zijn.

Wanneer de kamer klaar is, en uw hond er nog regelmatig is geweest, begint u met het “toegangsverbod” voor de hond. Uw hond heeft kunnen volgen waarmee u al die tijd zo druk geweest bent in die kamer. Daardoor is de nieuwsgierigheid weg en is het minder moeilijk te leren die kamer niet te betreden.

Vaak wordt ook afgeraden uw hond nog op de bank te laten als de baby geboren is. Dit kan rangordeproblemen voorkomen. Leer uw hond al tijdens de zwangerschap – dus vóór de bevalling – dat hij voortaan niet meer op de bank mag. Dit om te voorkomen dat er een negatieve associatie ontstaat met de baby.

Als uw hond doorkrijgt dat zodra de baby bij u op de bank zit, hij er niet meer bij mag, dan kan dat een negatieve houding van de hond ten opzichte de baby in de hand werken.

Leer uw hond ook dat hij niet continu meer aandacht van u krijgt, en dat hij af en toe een tijdje op zijn plaats moet blijven. Dit kan gewoon in z’n mand, maar ook in een bench of achter een hekje.

Begin ook al ruim op tijd te oefenen met uw hond én kinderwagen te wandelen. Daar zult u als de baby er eenmaal is veel profijt van hebben.

Als uw hond behoorlijk trekt aan de lijn, is dit ook de beste tijd om dat te veranderen. Wanneer de baby er eenmaal is, is daar meestal minder tijd en gelegenheid voor.

Datzelfde geldt voor eventuele andere gedragsproblemen Probeer deze voor de komst van de baby op te lossen. Een goede hondenschool of gedragstherapeut voor honden kunnen u hierbij helpen.

Als de baby eenmaal geboren is, is het van belang uw hond de aanwezigheid van uw baby als iets positiefs te laten ervaren. Geef hem dus juist aandacht wanneer uw baby erbij is!

Ook kunt u hem met iets lekkers op z’n plaats leggen, of samen met de baby gaan wandelen. Als uw hond maar weet dat er ook nog voldoende aandacht voor hem is in uw gezin nu de baby er is!

Wanneer u twijfels heeft over de omgang van uw hond met kinderen, bijvoorbeeld omdat hij dat niet gewend is, is het sterk aan te raden de hulp van een ervaren gedragstherapeut voor honden in te roepen.

Honden die een verhoogd risico op problemen in de omgang met kinderen kunnen hebben zijn bijvoorbeeld: honden die een sterke jacht- en buitdrift hebben (najagen en/of willen doden van wild, kleinvee, katten e.d.), honden die snel ‘jaloers’ zijn wanneer de baas aandacht geeft aan iemand anders, en honden die erg opgewonden of gespannen zijn in het bijzijn van kinderen.

Laat u zeker adviseren door een gedragstherapeut wanneer uw hond een van deze kenmerken heeft.

Het contact tussen baby en hond hoeft niet eng of spannend te zijn. Een goede voorbereiding kan de omgang vergemakkelijken.

Wanneer u ook maar enige twijfel heeft of onzeker bent over het contact tussen uw hond en uw baby, aarzel dan niet om direct contact op te nemen met een gedragtherapeut voor honden.