Toen wij onze hond Taco kochten, was het eerste dat mijn moeder vroeg: ‘Jullie hebben de verzekering toch wel goed geregeld?’ Eerlijk gezegd had ik daar tot op dat moment nog helemaal niet over nagedacht. Ik vroeg me af of zo’n dierenverzekering wel echt nuttig zou zijn. Daarom besloot ik de voor- en nadelen van zo’n verzekering eens op een rijtje te zetten.

De voordelen van de dierenverzekering

Ik moet toegeven dat er best een paar voordelen bleken te zijn aan het afsluiten van een hondenverzekering:
• Heb je een smalle beurs? Dan is het niet altijd makkelijk om grote bedragen ineens op te hoesten. En helaas kan een dierenartsbezoek best in de papieren lopen. Ik moest even slikken toen ik las dat een gemiddeld bezoek wel 800 euro kost. Wil je zeker weten dat je alles voor je huisdier kan doen op het moment dat dat nodig is? Dan is het afsluiten van een huisdierenverzekering een aanrader;
• Het is prettig om goed op de toekomst voorbereid te zijn. Veel mensen sparen maandelijks een vast bedrag om eventuele tegenslagen op te kunnen vangen. Fijn wanneer bijvoorbeeld opeens de wasmachine het begeeft. Waarom zou je je dan ook niet voorbereiden op eventuele toekomstige kosten voor je hond? Voor een hondenverzekering betaal je een klein bedrag per maand, zodat je zeker weet dat je op het moment dat het nodig is de hulp voor je geliefde huisdier kunt betalen.

hondenverzekering voordelen nadelen

De nadelen van de dierenverzekering

Ik vond ook een aantal nadelen van de dierenverzekering:
• Net als bij bijna iedere verzekering loop je ook bij een hondenverzekering het risico om jarenlang voor niets premie te betalen. Met een beetje geluk heb je een gezonde hond, die nooit voor grote ingrepen naar de dierenarts hoeft. De premie die je betaal voor de hondenverzekering krijg je echter niet terug wanneer je hond geen gebruik heeft gemaakt van de verzekering. Achteraf gezien kun je dus het gevoel hebben dat die zonde van het geld is geweest;
• Aan een dierenverzekering zitten altijd maximale bedragen. Het kan dus zijn dat je hondje op een gegeven moment een dure operatie nodig heeft, die toch niet volledig wordt vergoed door de verzekering. Je kunt met zo’n verzekering dus helaas nooit alle risico’s afdekken.

Hondenverzekering: wel of niet afsluiten?

Aan de hand van bovenstaande voor- en nadelen kun je hopelijk makkelijker besluiten of je een hondenverzekering wilt afsluiten. Wil je er inderdaad een afsluiten? Dan loont hondenverzekering vergelijken de moeite. De voorwaarden kunnen per aanbieder namelijk flink verschillen en ook de premies zijn niet allemaal hetzelfde. Sluit de verzekering dus pas af als je duidelijk hebt waar je aan toe bent. Zo voorkom je dat je op het moment dat je hondje hulp nodig hebt, je alsnog voor een vervelende verrassing komt te staan!