Voer. Mand. Speeltje. Korting.rondsnuffelen

Bijtwonden bij honden

Blaffende hond

Honden kunnen bijtwonden oplopen doordat ze met een andere hond gevochten hebben, maar het kan ook gebeuren dat honden gebeten worden door andere honden doordat ze simpelweg te enthousiast of te agressief met andere honden hebben gespeeld.

Ook als er op het eerste gezicht niets aan de hand lijkt te zijn indien uw hond bij een gevecht met andere honden betrokken is geweest, is het toch verstandig om de hond hierna altijd goed te controleren op bijt- en andere wonden.

Iedere bijtwond die door de huid heengaat moet worden behandeld. Het soort behandeling hangt af van de ernst en de diepte van de bijtwond.

Zelfs bij een klein wondje kan een bezoek aan de dierenarts noodzakelijk zijn, want ook een klein wondje kan uitmonden in een infectie met ernstige gevolgen.

Iedere hondenbijtwond moet zorgvuldig onderzocht worden

Bijtwonden bij honden kunnen nare gevolgen hebben en zelfs de dood veroorzaken. Om de kans op volledig herstel van uw gebeten hond zo groot mogelijk te maken dient u de hond goed na te kijken indien hij met andere honden gevochten heeft.

Om de kans op infectie van de hondenbijtwond zo klein mogelijk te houden kunt u het beste zo snel mogelijk na het bijtincident met de behandeling van de hondenbeet beginnen.

De eerste behandeling van uw gebeten hond begint thuis

Indien uw hond gebeten is door een andere hond kunt u thuis vaak al beginnen met de verzorging c.q. behandeling van de wond.

Bij verse wonden is het zaak deze zo snel mogelijk goed schoon te spoelen met een fysiologische zoutoplossing, waarna u een antiseptisch middel aanbrengt.

Hierna heeft de hond evengoed vaak antibiotica nodig. Of dit zo is kunt u het beste door een dierenarts laten beoordelen.

De dierenarts kan de wond sluiten met nietjes of met hechtingen. Hierbij is het wel van belang dat u binnen 6 uur nadat de hond is gebeten bij de dierenarts bent, omdat ervaring leert dat wonden die langer dan 6 uur open zijn beter niet gehecht kunnen worden i.v.m. infectiegevaar.

In een dergelijk geval worden soms de wondranden meer naar elkaar toegebracht met krammen, maar wordt de wond niet helemaal gesloten zodat de bacteriën niet opgesloten worden onder de huid.

Opgesloten bacteriën kunnen zich namelijk veel beter vermenigvuldigen waardoor het risico ontstaat op een abces.

Honden die veel pijn lijken te hebben na een hondenbeet

De stappen die u dient te nemen nadat u hond is gebeten door een andere hond hangen in grote mate samen met de hoeveelheid pijn die uw hond lijkt te hebben.

Bent u van mening dat uw hond veel pijn heeft na het oplopen van een hondenbeet? Dan is het belangrijk zo min mogelijk tijd te verliezen en gewoon zo snel mogelijk met uw hond naar een dierenarts te gaan.

De dierenarts kan de hond verdoven en andere pijnmedicatie toedienen. Ook een operatie kan noodzakelijk zijn, soms alleen al om de mate van beschadiging aan interne weefsels vast te kunnen stellen.

Onmiddellijk naar de dierenarts indien de bijtwond hevig bloedt

Bijtwonden bij honden die hevig bloeden dienen zo spoedig mogelijk behandeld te worden door een dierenarts.

Hierbij maakt het ook uit op welke plek de hond gebeten is, een bijtwond aan de poot kan bijvoorbeeld al snel flink bloeden, omdat de bloedvaten bij de poten meer aan de oppervlakte liggen.

Als de hond gevaarlijk snel veel bloed verliest en er is geen tijd te verliezen, dan moet u zelf alvast een drukverband aanleggen. Indien u niet in het bezit bent van een EHBO-trommel voor honden, kunt u hiervoor ook een drukverband uit uw eigen EHBO-trommel gebruiken.

Maar mocht een drukverband even niet voorhanden zijn, bijvoorbeeld doordat u hond wordt gebeten terwijl u met hem in het park loopt, dan kunt u hiervoor ook een kledingstuk gebruiken.

Bij een hevig bloedende wond aan de poot van de hond dient u de druk altijd uit te oefenen op de plaats van de wond, en niet aan de kant van het lichaam.

Behandeling hangt af van het soort bijtwond

De aanbevolen behandeling hangt natuurlijk ook sterk af van het soort bijtwond dat uw hond heeft opgelopen. Een hondenbeet kan resulteren in diepe of oppervlakkige snijwonden, waarbij de huid opengescheurd of gebeten kan zijn.

Ook de onderliggende weefsels kunnen opengebeten of gescheurd zijn en dit is niet altijd direct aan de buitenkant te zien.

Vooral wanneer de hond “geschud” is door de andere hond zijn er vaak alleen kleine wondjes zichtbaar van de snijtanden, maar hieronder kan door het schudden ernstige weefselschade zijn ontstaan.

Hondenbijtwonden in de borstkas

Zeker indien uw hond in zijn borstkas is gebeten is het raadzaam om goed in de gaten te houden of uw hond geen benauwde indruk maakt.

Ogenschijnlijk kleine wonden in de borstkas kunnen namelijk resulteren in zeer ernstige gevolgen, zoals een klaplong.

Na een gevecht met een andere hond (of met andere honden) kan uw hond ook puur door de schrik een benauwde indruk maken, maar ga bij twijfel altijd even bij een dierenarts langs.

Bijtwonden in de ooglidrand

Ook gescheurde ooglidranden dienen binnen zes uur gehecht te worden.

Indien een gescheurde ooglidrand niet tijdig gehecht wordt kan dit tot gevolg hebben dat de oogleden niet meer goed functioneren, waardoor het risico bestaat dat de oogbol uitdroogt.

Infectie voorkomen

In de bek van iedere hond leven veel bacteriën, reden genoeg dus om elke bijtwond als een serieus risico op infectie te beschouwen. Een van de belangrijkste aspecten van de behandeling van hondenbijtwonden zal dan ook altijd het voorkomen van infecties zijn.

Haar, vuil, zand en beschadigd weefsel moeten worden uitgespoeld en verwijderd, vervolgens moet de bijtwond worden behandeld met een desinfecterend middel.

Bij bijtwonden die de huid van de hond gepenetreerd hebben zal de dierenarts vrijwel altijd voor de zekerheid een antibioticum voorschrijven.

Alsnog naar de dierenarts bij een ontsteking van een hondenbeet

Sommige kleine bijtwondjes, met name veroorzaakt door de scherpe hoektanden van een andere hond, zijn makkelijk over het hoofd te zien en het kan gebeuren dat deze kleine wondjes zich pas enkele dagen later openbaren doordat zij zijn gaan ontsteken.

Bij het vermoeden van een ontsteking dient u altijd een dierenarts te raadplegen. Soms komt er pus uit zo’n bijtwond, in dat geval kan het noodzakelijk zijn om een tijdelijke drain aan te brengen om het pus af te voeren.

Een ontsteking van een bijtwond kunt u herkennen aan één of meerdere van de volgende symptomen:

  • Er is er een zwelling te zien, al dan niet met pus, en de huid rond de zwelling voelt warm aan
  • De hond voelt in z'n geheel warmer aan, doordat hij koorts heeft
  • De hond eet en drinkt niet meer goed
  • De hond is lusteloos

Tot slot

Het is onmogelijk om hier alle soorten bijtverwondingen te beschrijven die een hond tijdens een gevecht met andere honden op kan lopen.

Het belangrijkste wat u zelf kunt doen is de hond altijd goed nakijken nadat hij betrokken is geweest bij een gevecht met een andere hond, en om eventuele wonden direct goed te spoelen met een fysiologische zoutoplossing waarna u een desinfecterend middel aanbrengt.

Heeft de hond veel pijn, is de wond groot of bloedt deze hevig, is de ooglidrand gescheurd, is de hond flink in de borstkas gebeten of maakt de hond een benauwde indruk? Ga dan direct met uw hond naar een dierenarts.

Maar in alle gevallen geldt dat u, in geval van twijfel bij hondenbeten, altijd beter even contact op kunt nemen met een dierenarts.

Het goed socialiseren van de hond kan gevechten tussen honden preventeren, maar helaas is niet elke hond goed gesocialiseerd.

Kies hieronder de leukste honden gift:

  1. Bol honden aanbiedingen >
  2. Honden boeken >