Voer. Mand. Speeltje. Korting.rondsnuffelen

De normale anatomie van het oog

Het oog bestaat uit verschillende delen. We omvatten het oog als oogleden, oogbol en oogzenuw. De verschillende delen van het oog hebben elk hun eigen functie.

De oogleden bestaan uit drie delen:

  • Het onderste ooglid: palpebra inferior
  • Het bovenste ooglid: palpebra superior
  • Het derde ooglid: palpebra tartia

De oogleden zorgen ervoor dat het oog kan afgesloten worden ter voorkoming van uitdrogen tijdens het slapen. Ze gaan ook regelmatig over het hoornvlies wrijven om alle stofpartikels van de cornea te vegen.

De tranen die gevormd worden gaan ook door de oogleden over het oog verspreidt worden.

De oogbol bestaat uit een hele rij achter elkaar liggende verschillende structuren

Het Hoornvlies (Cornea) vormt de buitenste grens met het binnenste van het oog. Deze staat dus constant in contact met de buitenwereld en is ook onderhevig aan allerlei externe traumata.

Het hoornvlies bestaat uit een dun en doorzichtig vlies waarop een traanfilm ligt. het is er stevig en is niet doorbloedt. Daarom geneest een cornealetsel niet zo goed.

De Voorste oogkamer (Camera Anterior Bulbi) is een kamer gevuld met vocht die de oogdruk op pijl houdt. In deze voorste oogkamer zit een afvoersysteem die het constant gevormde oogkamervocht afvoert zodat de oogdruk op constante druk houdt.

De Iris (pupil van het oog) is een soort gordijn die circulair kan dichtgaan. Dit noemen we de pupilreflex. Als het donker is gaat de pupil open, als het licht wordt gaat de pupil sluiten.

De Lens is het orgaan die verantwoordelijk is voor de breking van het licht zodat deze op gele vlek in het oog terecht komen. Afwijkingen van de lens geven dus stoornissen in het “zien”. De kromming van de lens speelt hier een grote rol.

Het Corpus Vitreum (Camera Vitrea Bulbi) heeft een voedende en schokbrekende functie voor de lens.

Het Netvlies (Retina) vangt de stralen op en zet die informatie om naar prikkels (door de staafjes en de kegeltjes in de retina) die langs de oogzenuw (Nervus Opticus) naar de hersenen lopen. In de hersenen worden dan die prikkels omgezet naar een visuele voorstelling van iets.

De oogspieren en de oogzenuw

De oogspieren zijn verantwoordelijk om het oog in de oogkas te houden. Als een van de spieren gaat scheuren dan gaat de patient scheel kijken. Door deze spier weer aan te spannen kunnen we het oog weer recht zetten.

De oogzenuw zorgt voor de prikkelgeleiding tussen de retina en de hersenen.