Voer. Mand. Speeltje. Korting.rondsnuffelen

Gedrag Hond na Loopsheid

Teven zijn onderhevig aan hormonale cycli. Ze worden loops, (schijn)zwanger of hebben pups.

Hun lichamelijke gesteldheid, maar ook hun gedrag, staat daarmee onder invloed van wisselende hoeveelheden oestrogeen en progesteron.

Kies hieronder de leukste honden gift:

  1. Bol honden aanbiedingen >
  2. Honden boeken >

Meestal zijn de gedragsveranderingen die samenhangen met hun toestand mild van aard, maar in sommige gevallen is een flinke toename van agressie het gevolg.

Loopsheid

Gemiddeld worden teven twee keer per jaar loops gedurende een periode van ongeveer drie weken. Gedurende deze periode kan er sprake zijn van lusteloosheid, irritatie en conflicten met andere honden.

Tijdens de loopsheid neemt haar aantrekkelijkheid voor reuen enorm toe. De teef staat echter pas een dekking toe als ze vruchtbaar is. Die vruchtbare periode ligt zo ongeveer tussen de 9e en 12e dag van de loopsheid.

In die korte vruchtbare periode proberen sommige teven van alles om te ontsnappen en zich te laten dekken. Voor en na die vruchtbare dagen echter zal ze de opdringerige reuen wegsnauwen, en niet toestaan gedekt te worden.

Enige mate van assertiviteit is dus heel normaal tijdens de loopsheid. Sommige teven kunnen echter veranderen in ware furies.

Schijnzwangerschap

Veel teven die niet gedekt worden, worden na de loopsheid schijnzwanger. Dit is een natuurlijk verschijnsel. Als de teef loops is geweest worden dezelfde hormonen geproduceerd of ze nou zwanger is of niet.

Desondanks kan de mate waarin de schijnzwangerschap invloed heeft op het gedrag van de teef kan zeer wisselend zijn.

Lichamelijk kan ze lusteloos zijn, en treedt er vaak verandering op in de eetlust. De melkklieren kunnen zwellen, en er kan zelfs melk geproduceerd worden.

Veel teven krijgen een soort nesteldrang: ze zoeken een eigen plekje en slepen daar van alles mee naar toe, als het ware om een nestje te bouwen. Ze kunnen dit plekje en de spullen die er liggen met agressie verdedigen.

Sommige teven willen dat plekje dan ook niet verlaten; ze willen nauwelijks uitgelaten worden en zo snel mogelijk terug.

Andere gedragsveranderingen komen ook voor: ze kunnen nerveuzer of in algemene zin agressiever worden. Sommige teven worden juist overdreven aanhankelijk: het liefst worden ze de hele dag aangehaald of op schoot zitten.

Nestperiode

Het moederinstinct is bij mens en dier zeer sterk. De moederhond zal haar pups indien nodig tot het uiterste verdedigen.

Hierdoor kan ze agressief gedrag vertonen naar andere honden in huis, andere huisdieren, bezoek en ook naar de eigenaren.

Onzekere, nerveuze teven zijn hier gevoelig voor, en kunnen dit gedrag doorgeven aan de pups.

Kies hieronder de leukste honden gift:

  1. Bol honden aanbiedingen >
  2. Honden boeken >