Voer. Mand. Speeltje. Korting.rondsnuffelen

Korthals Griffon

Deze staande jachthond wordt vooral veel in het jachtveld gebruikt. Het is dan een betrouwbare werker die zowel het wild opspoort en aanwijst, als het apporteert wanneer de jager dat wil. Maar ook buiten de jacht kan deze actieve hond U veel plezier geven.
Kenmerkend is dat de Griffon rustig is in huis. De hond is vriendelijk tegen vreemden en kinderen. Maar ook bij deze hond geldt: niet alleen laten met Uw kinderen. Hij zal niet snel

bijten, maar omverlopen is zeker denkbaar. Eenmaal buiten gaat er “een knopje om” bij deze hond.

Hij zal dan ook consequent en liefdevol moeten worden opgevoed voordat U hem buiten los kunt laten lopen. Zonder gedegen opvoeding gaat hij zeker zelfstandig jagen! En helaas ook soms na een gedegen opvoeding… Het is aan de baas om te voorkomen dat het zover komt.

Griffons worden voor veel verschillende doeleinden gebruikt. Natuurlijk de jacht. Maar daarnaast ook Gedrag en Gehoorzaamheid, flyball, behendigheid en obedience. Er worden tevens Griffons opgeleid tot reddingshond. Vooral het vlakterevieren zit de hond in het bloed! Een Griffon die niet een “taak” krijgt toegewezen, gaat zich onherroepelijk vervelen en kan dan heel vervelend worden.
Verveling kan zich uiten (ook bij andere honden) in zinloos krabben en poten knagen, soms tot bloedens toe. Maar ook deurposten knagen en blaffen kunnen dan voorkomen. Geen hond dus voor mensen die er alleen mee willen knuffelen.
Als U het plan opvat om deze hond aan te schaffen, raden wij U aan om te gaan kijken op tentoonstellingen. U kunt dan ook vachten bekijken en voelen, want daar zit wel wat verschil in onderhoud in.

De Korthals Griffon heeft een draadharige vacht. Het onderhoud van de vacht bestaat uit minimaal een wekelijkse borstelbeurt. Daarnaast wordt de hond twee tot driemaal per jaar getrimd. Dit betekent, dat de “dode”, loszittende haren met de hand wordt uitgetrokken. Wanneer dit niet gebeurt, kan de hond daar veel hinder van ondervinden.

De oren van de Griffon zijn aan de binnenkant met haar gevuld, wat moet worden verwijderd om te voorkomen dat zich viezigheid in de oren ophoopt. Dit kan tot ontstekingen leiden.

De Griffon is doorgaans een gezonde hond. Er komt heupdisplasie voor, maar tegenwoordig dienen alle fokhonden hierop te worden gecontroleerd alvorens men met de hond gaat fokken. Wees gerust kritisch en vraag erna bij Uw fokker. Alleen met HD- en met HD tc mag worden gefokt. Natuurlijk kan een Griffon ziek worden, maar naast HD zijn er geen kwalen die regelmatig en aanwijsbaar in bepaalde lijnen voorkomen.

Trouwens: ook bij goede oudercombinaties komt wel eens een HD pup voor, dus garanties kan geen enkele fokker U geven.
Een Griffon is vooral functioneel gebouwd en niet echt een showhond. De reu wordt 55-60 cm hoog en de teef 50-55 cm. Voor de beschrijving van het ras kunt u terecht in iedere goede hondenencyclopedie.
Iets meer over de geschiedenis van de Korthals Griffon: Rond 1870 fokte Eduard K. Korthals uit acht ruigachtige jachthonden, het type hond waarmee hij graag wilde jagen. Vanwege geldgebrek werd dit grotendeels gedaan in Braunfels a/d Lahn met de steun van Prins Albrecht zu Solms. Griffon wil niets anders zeggen dan “hond met snor en baard” en aangezien vooral werd geselecteerd op jachteigenschappen, zie je nogal wat verschil hedentendage in uiterlijk. Dit ondanks de toch smalle genenbasis. Er is tot ongeveer begin van deze eeuw echter toch nogal eens een andere hond ingekruist. Voor de precieze achtergrond verwijs ik graag door naar het boek “100 jaar Griffon Korthals” geschreven door Drs. F. Dirker. Dit boek is te verkrijgen bij de rasvereniging.